Lopputyöpaikasta unelma-ammattiin

Metsa fibre_aanekoski
Kuva: Metsä Fibre Oy:n Äänekosken biotuotetehdas, jossa Sweco Oy on toiminut suunnitteluosapuolena.

Pentti Suoniemestä tuli työpaikkansa CADS-superkäyttäjä huippuvauhdilla

Kun AMK-opiskelija Pentti Suoniemi aloitti vuonna 2016 kesätyöt, hän ei aavistanut miten nopeasti asiat Tampereen Swecolla lopulta etenisivät. Seuraavana kesänä hän teki Swecolla lopputyön piirikaaviosuunnittelusta, ja nyt, kesän 2018 alussa, hän on työpaikkansa CADS-superkäyttäjä, joka auttaa muita käyttäjiä helpompaan ja tehokkaampaan suunnitteluun.

Miten tässä näin pääsi käymään? ”Kai minä olen löytänyt oman paikkani”, Suoniemi kertoo. ”Taustalla on omaa harrastuneisuutta – olen esimerkiksi perehtynyt aika hyvin tietokantojen toimintaan. Haluan ymmärtää miten kuvat ja tietokannat keskustelevat keskenään, ja miten saadaan automatisoitua mahdollisimman paljon toimintoja. Suunnittelu on paljon mielekkäämpää, kun rutiinit kevenevät.”

Suoniemen lopputyön aihe, piirikaaviosuunnittelu, on haastava suunnittelun erityisalue, joka vaatii myös käytettävältä työkalulta paljon. ”CADS on erinomainen työkalu tähän tarkoitukseen.  Esimerkiksi ristiviittauksissa se hakkaa mennen tullen markkinoiden yleisimmän cad-ohjelman”, sanoo Suoniemi.

Suoniemi kertoo, että hänen tietokantaosaamisensa oli yksi syy superkäyttäjäroolin löytymisessä. ”Olen auttanut muita CADS-käyttäjiä muun muassa kuvien generoinnissa tietokannasta. Neuvon ja etsin ratkaisuja ja käyn vuoropuhelua suunnittelijoiden ja CADSin teknisen tuen kanssa. Tämä on kiinnostavaa ja palkitsevaa työtä”, Pentti Suoniemi summaa.

Miten tästä eteenpäin? ”Odotamme tietenkin innokkaasti CADS 18 -versiota ja sen parantuneita ominaisuuksia. Ja omassa työssäni haluan lisää vastuuta sen myötä, kun kokemusta karttuu. Olen unelma-ammatissani”, tiivistää Suoniemi.


Sweco suunnittelee tulevaisuuden kaupunkeja ja kestävämpää yhteiskuntaa. Työn tuloksena syntyy terveellisiä ja turvallisia rakennuksia, tehokasta infrastruktuuria sekä kestäviä vesihuollon ratkaisuja. Sweco palvelee asiakkaitaan rakennetekniikan, talotekniikan, teollisuuden sekä ympäristö- ja yhdyskuntatekniikan aloilla ja tarjoaa myös projektinjohto- ja rakennuttamispalveluita, arkkitehtisuunnittelua sekä asiantuntijapalveluita. Kaikkiaan 15 000 swecolaisesta 2 000 työskentelee Suomessa. www.sweco.fi

Kuva: Metsä Fibre
Pentti Suoniemi
Suunnittelija
Sweco Oy